google-site-verification=vsqB2LyAAdKxj6Hb_kBY7ULUvH2vmoGq3N6qyfytC-Q

Cserépkályha tisztítás, javítás, bontás

" A tűznek misztériuma van, a ház lelke a tűz, ha pedig ezt nap mint nap beviszed otthonodba, a házad melegét, az otthonod melegét adja! Hiába nincs napsütés, ami felmelegítené a szívünket ilyen sötét téli napon, ott a kályha, ahol lobog a ház szíve! "

A cserépkályha tetszetős, elegáns és meleg hangulatot ad a szobának ahol elhelyezzük. Azok számára akik az egész házat szeretnék fával kifűteni, kandalló helyett a cserépkályha lehet a megfelelő megoldás. A cserépkályha egy nagy tömegű "hőakkumulátor" amit egyszer felfűtünk, majd hosszú ideig élvezzük az általa leadott meleget. Tudni kell róla, hogy hőkapacitása függ a tömegétől, valamint a benne lévő füstjáratok hosszától. Kizárólag sugárzó hővel fűt, nagyon durva számítási adat alapján egy csempe egy légköbmétert képes befűteni. A cserépkályha folyamatos üzemmódban tud jól üzemelni, ha lehűlnek a járatok, nehéz és körülményes feladat az újra begyújtás. A cserépkályha a befűtés után csak körülbelül két órával éri el a maximális hőmérsékletet, viszont a tűz kialvása után még 10-12 órán át meg is tartja, és sugározza a meleget!

Egy cserépkályhával általában egy helyiséget fűthetünk be, de ismerjük a praktikusan fal közé épített változatát is amikor két vagy több szobát tudunk egyszerre fűteni. A hagyományos kályhák teljesítménye 3,5 Kw-14Kw között változhat attól függően hány csempeegység alkotja az építményt. Ezt a számítást a a kályha megtervezésekor számítjuk ki, figyelembe véve a helyiség nagyságát, a hőszigetelő képességét, valamint az ablakok nagyságát. Durva számítási adat alapján egy csempe egy légköbmétert képes befűteni.

A jól megépített cserépkályha jól hasznosítja a fűtésre használt anyagot, hatásfoka 70-80% között van ami azt jelenti, hogy égéskor a keletkezett hő csaknem egészét környezetének adja át. 
Tüzelőanyagai jellemzően fa, szén, és vegyes. A belső kialakítását, falvastagságát és az ajtók elhelyezkedését a tüzelőanyag határozza meg. Csoportosításuk a szerint történik, hogy a tűztér és a füstjáratok /vízszintes vagy függőleges/ kialakításúak.
Új építésű kályha beüzemelése FONTOS!

 A cserépkályha fűtésének menete: Miután a kályhánkban elhelyeztük a száraz fát, és begyújtottuk a kályhát, nagyon fontos, hogy a cserépkályha ajtaja 1-2 újnyira nyitva legyen, hogy biztosítva legyen a szükséges levegő mennyiség. Egyszerre ne rakjunk rá két-három fahasábnál többet, mert egyrészt a cserépkályha úgysem tud felvenni egyszerre ennél több hőt, másrészt olyan hőfokkülönbségek léphetnek fel, a palást külső és belső oldala közt, amit a legjobban megépített cserépkályha sem bír elviselni! A hirtelen hő tágulás megfeszítheti, megroppanthatja, tönkreteheti a kályhánkat. A cserépkályha lezárása, csak abban az esetben lehetséges, HA MÁR EGYÁLTALÁN NEM LÁNGOL a benne lévő tüzelő, még egy kicsit sem! Ilyenkor elzárhatjuk a kályhát, de inkább 5 perccel később, mint korábban! Ugyanis a cserépkályha olyan, mint egy hő szivacs, magába szívja, majd kisugározza a tűz melegét a környezete felé. A CSERÉPKÁLYHA FŰTÉSÉHEZ IDŐ KELL, FOLYAMATOSSÁG, ÉS ODAFIGYELÉS!

Tippek a hosszú életű kályha használatához

Lehetőleg mindig száraz fával fűtsünk! (akác, tölgy, bükk vagy gyertyán)

Ha már elértük a maximális égést, akkor a levegőző nyílást hagyjuk nyitva! Csak akkor zárjuk el, ha már parázslik.

A tüzelőfa ne legyen túl vastag, mert az nehéz égéshez vezet

Semmi képen ne tüzeljünk el kályhánkban nem oda illő hulladékot! (műanyag, egyéb háztartási hulladék)

Soha ne tegyük tele fával a tűzteret! Maximum a kétharmadát töltsük ki

Naponta egy, hűvösebb időben akár két alkalommal is begyújthatunk.

Mikor kell a kályhát tisztítani?

Ha füstöl a kályha

Ha már nem elég erős a huzatja

egyre nehezebben lehet már begyújtani, nem a megszokott módon

Már nagyon régen volt tisztítva

Cserépkályha tisztításon gondolkozik? Esetleg meg szeretné javíttatni? Vagy már nincsen szüksége rá és el szeretné bontatni?
Akkor mi igyekszünk a legjobb tudásunk szerint a segítségére lenni!
Keressen minket bizalommal, a mielőbbi helyszíni felmérés és árajánlat céljából!
Reméljük, hogy hamarosan önt is elégedett ügyfeleink közt köszönthetjük!

Írjon nekünk


A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!
Kapcsolat

Céginformáció: Hairport Szalon KFT 1065 Budapest, Teréz krt. 5. Adószám: 23051090-1-42

Telephely: 2151 Fót, Etelköz utca 1.

Kövessen minket